miercuri, 15 iunie 2011

Patrunjelul, condimentul nemuririi

     Folosit de gospodine pentru savoarea pe care o da mancarii, este un zarzavat nelipsit din bucataarie. Totusi, nu aroma e punctul lui forte. Patrunjelul iese din anonimat abia cand vine vorba de beneficiile pe care le aduce sanatatii: trateaza alergiile, regleaza ciclul menstrual, alunga constipatia, ba este util si in afectiunile inimii. Sa-l cunoastem la adevarata lui valoare!
     Grecii si romanii ai atribuiau patrunjelului calitati supranaturale, dar si unele proprietati concrete pentru noi, pamantenii: era considerat un veritabil ingredient al nemuririi, dar si un aliat al tineretii, frumusetii si fertilitatii feminine. Cert este ca patrunjelul nu-i nici pe departe o planta obisnuita. In medicina naturista, se folosesc frunzele, tulpina, semintele si, inainte de toate, radacina. Desi cel mai eficient este consumul lui in stare cruda, preparatele medicinale din patrunjel se afla la loc de cinste.
     Sucul, bun la toate - se prepara folosind un storcator electric cu centrifuga, din radacina de patrunjel bine spalata si curatata, dar cu tot cu coaja. Pentru ca este foarte concentrat, se recomanda sa fie amestecat cu alte sucuri de legume, precum cel de morcov, devenind astfel mai usor de digerat. Proportia este de 1:4 ( la 50 ml de suc de patrunjel, adaugi 200 ml de suc de morcov ). Sucul se consuma imediat dupa preparare. In nici un caz nu-l tine la frigider peste 5-6 ore si nu bea mai mult de 100 ml pe zi.
     Beneficii
-Calmeaza simptomele de alergie si previne manifestarea puseelor alergice ori a crizelor de astm.
-Te scapa de costipatie prin favorizarea digestiei si prevenirea formarii gazelor intestinale.
-Este ideal in curele de detoxificare necesare in urma consumului exagerat de alimente grase, alcool sau tutun, fiind un foarte bun protector hepatic.
-Folositor in caz de irascibilitate si anxietate, calmeaza sistemul nervos.
-Un bun stimulent al organismului, intareste imunitatea, este eficient contra anemiei, iar in caz de convalescenta  sau infectii, grabeste vindecarea.
-Scade colesterolul si este indicat in hipertensiune, vcardiopatie ischemica sau alte afectiuni ale inimii, datorita efectului de marire a elasticitatii vaselor sangvine ( vasodilatator ).
-E de ajutor persoanelor anorexice deoarece stimuleaza pofta de mancare.
-Femeile cu ciclul menstrual neregulat si dureros trebuie sa bea zilnic 50 ml de suc de patrunjel cu 5-6 zile inainte de prima zi a menstruatiei.
-Datorita proprietatilor antibacteriene si expectorante, o jumatate de pahar cu suc de patrunjel pe zi te scapa de tuse.
-Infectiile urinare se vindeca mai repede daca consumi zilnic 50 ml de suc de patrunjel.
     Principiul activ continut de frunzele de patrunjel poarta numele de apiol, o substanta cu efect asemanator hormonilor estrogeni. Bogat in vitamine si minerale, mentine organismul tanar, ajuta la buna functionare a organelor si protejeaza de cancer. Contine: provitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E, fier, fosfor, magneziu, mangan.
     Leacuri cu decoct
     Se prepara din 50 g de seminte sau 5 radacini mari ( crude si cu tot cu coaja ) la un litru de apa. Dupa ce fierb 5 minute, se lasa un sfert de ora la infuzat. Bea o ceasca fierbinte sau calduta inainte de fiecare masa.
- Un excelent diuretic, este de mare ajutor rinichilor, impiedica formarea calculilor renali si ajuta la eliminarea celor prezenti.
-Regleaza nivelul bilirubinei si previne formarea pietrelor la bila.
-Reduce apetitul alimentar.
-Gargara cu decoct de patrunjel ajuta la tratarea tusei.
     Atentie - femeile insarcinate sau care alapteaza nu au voie sa consume preparate concentrate din radacina de patrujel deoarece poate duce la contractii premature sau pierderea laptelui.
     Gateste cu patrujel!
     E bine de stiut ca patrunjelul se recomanda in stare proaspata. Asadar fa un efort si da fuga la piata inainte sa te apuci de gatit. Peste 50% din nutrienti se pierd prin fierbere sau congelare, dar vitaminele si mineralele sunt mai usor de asimilat di patrunjelul gatit decat din cel crud.
     O salata sanatoasa poate fi preparata dintr-o legatura de frunze de patrunjel tocate marunt, radacina data pe razatoare, morcov, telina sau varza rasa, plus cateva nuci maruntite, o lingurita cu ulei de masline, cateva picaturi de suc de lamaie si putina sare. Pentru cei care nu sufera de probleme gastrointestinale, aceasta salata este un excelent digestiv.
     Cei care il prefera gatit il pot consuma sub forma de piure sau taiat in cubulete si adaugat la diverse mancaruri. Patrunjelul gatit si pasat este recomandat femeilor care alapteaza si persoanelor anemice.
     Un foarte bun antioxidant, patrunjelul contine de cinci ori mai multa vitamina C decat lamaia, doar 30 g asigurand doza zilnica recomandata.
     Frunzele de patrunjel sunt ingredientul principal si aproape nelipsit din salatele arabesti.
     Patrunjelul te ajuta sa slabesti! Ocana cu decoct cald consumat cu un sfert de ora inainte de mesele principale scade pofta de mancare si stimuleaza eliminarea excesului de apa din tesuturi. Sucul proaspat e bun pentru eliminarea toxinelor si e de ajutor in inlaturarea mai rapida a celulitei.
     Patrunjelul - aliatul frumusetii!
-Sucul proaspat sau infuzia de patrunjel preparata din 20 g de radacina de planta la un pahar de apa, estompeaza pistruii si trateaza petele maronii si alte eruptii ale pielii. Trebuie sa tamponezi zona cu probleme dimineata si seara. Compresele cu suc de patrunjel pot fi mentinute peste noapte.
-Indiferent sub ce forma il consumi , patrunjelul regenereaza podoaba capilara.
-Folosit la spalaturi faciale, decoctul de patrunjel curata tenul de impuritati. Vindeca acneea daca asociezi tratamentul intern cu o cura de suc de patrunjel.
     Tratamente externe
-Eczemele cauzate de alergii se vindeca daca aplici pe zona afectata cataplasme cu patrunjel ras impachetat in tifon.
-Cataplasmele cu frunze de patrunjel zdrobite sunt bune in caz de intepaturi sau contuzii, aplicate pe locul cu probleme.
-Durerea de sani se calmeaza daca aplici comprese cu radacina de patrunjel fiarta, zdrobita si impaturita in tifon.
     Alte remedii cu patrunjel
- Pentru tratarea scurgerilor vaginale abundente, consuma radacina de patrunjel fiarta in lapte.
-Amigdalita si alte probleme ale gatului se diminueaza cu radacina de patrunjel fiarta in lapte, la care se adauga un galbenus de ou si cateva picaturi de ulei de camfor.
-Este un leac de incredere impotriva dependentei de alcool: fierbe 50 g de patrunjel impreuna cu o coaja de portocala si una de grepfrut intr-un litru de apa, pana cand cantitatea scade la 500 ml. Se ia cate o lingurita dimineata, pe stomacul gol, indulcita cu miere.
-Consumat crud, in salate, favorizeaza asimilarea calciului, fiind un bun tratament in osteoporoza.
-O lingurita cu pulbere de seminte de patrunjel de doua ori pe zi sporeste fertilitatea ( se obtine prin macinarea semintelor uscate ).
     Cultiva-l la tine acasa!
-Patrunjelul este una din plantele aromatice usor de cultivat chiar la tine acasa. Semintele se cumpara din orice magazin de specialitate si se pun intr-un ghiveci cu pamant amestecat cu nisip. Mai sigur e sa plantezi o radacina de patrunjel scoasa din gradina. Plaseaza ghiveciul in bataia soarelui, la o temperatura de minimum 24 grade celsius.

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu

Totalul afişărilor de pagină